Uporedite nekretnine

Uporedite

No properties found to compare.

Image Alt

Bruckhouse Coldwell

  /  Pravni saveti   /  Kupovina prvog stana donosi pravo na poreske olakšice!

Kupovina prvog stana donosi pravo na poreske olakšice!

Razmišljali ste, vagali, kalkulisali, dvoumili se, dva puta merili i na kraju presekli – kupujete svoj prvi stan!

Sada kada je odluka doneta, vreme je za blagovremeno planiranje svih koraka, finansijsko strukturisanje kupovine i konačno, realizaciju. Jedan od bitnih aspekata kupovine su svakako poreske olakšice na koje, kao kupac prvog stana, imate pravo.

Poreske olakšice su predviđene kako prilikom kupovine stanova u novogradnji tako i polovnih stanova, bilo da kupujete od pravnog ili fizičkog lica. Svi ovi parametri svrstavaju Vas u određene podrgrupe od kojih zavisi i Vaš put do ostvarivanja poreskih olakšica. Ušteda može da se kreće od 2,5% pa sve do 10% od iznosa kupoprodajne cene, u zavisnosti od vrste poreske olakšice.

Bez obzira na to da li ispunjavate uslove za oslobađanje od obaveze plaćanja PDV ili poreza na prenos apsolutnih prava, poresko oslobođenje odnosi se na površinu stana koja za Vas kao kupca prvog stana iznosi 40m2 a za svakog narednog člana Vašeg domaćinstva dodatnih 15m2. Jedan od uslova da biste Vi i članovi Vašeg domaćinstva ostvarili ovo pravo jeste da od 01.07.2006. godine pa do dana kupovine prvog stana niste imali u svojini ili susvojini nepokretnost na teritoriji Republike Srbije. Ono o čemu treba voditi računa jeste, da članovi Vašeg domaćinstva, za koje ostvarite pravo na poresko umanjenje za dodatnih 15m2, tim gube pravo da u slučaju kupovine vlastitog stana koriste ovu olakšicu.

Da biste svoje pravo na povraćaj uplaćenog poreza ili pravo na poresko oslobođenje zaista mogli i ostvariti, od izuzetnog je značaja da, već od samog početka, kupovina prvog stana bude sprovedena uz poštovanje propisanih pravila. U suprotnom će ”FT1P situacije” biti neizbežne a realizacija Vašeg prava vrlo često i potpuno nemoguća.

Naš tim zna kako da za svoj novac dobijete najviše a da pri tom iskoristite i sve beneficije na koje imate pravo kao kupac prvog stana. Agenti za nekretnine su upoznati sa tim kojih se to zamki treba paziti prilikom kupovine i šta je sve potrebno učiniti i pribavti kako biste na kraju svoje kupovine uštedeli i do 10% od iznosa kupoprodajne cene kroz odobrene poreske olakšice.

You don't have permission to register